Deși se află într-un plan secundar în timpul proiectării și execuției, etanșarea închiderilor perimetrale în cadrul construcțiilor rezidențiale și industriale, are un rol major în realizarea unor clădiri funcționale, eficiente termic și din punct de vedere al confortului. Etanșeizarea clădirii începe încă de la faza de proiectare; de aceea, toate soluțiile de etanșeizare trebuie sa fie clare, ușor de înțeles și de pus în practică în timpul construcției.
Eficiența materialelor de etanșeizare pentru diferite aplicații, întrunesc cele mai înalte standarde și contribuie în mod frecvent la evitarea pagubelor în construcții. Acestea, ajută la prevenirea fenomenului de condens, menținând o ventilație constantă și corectă a construcției, oferind în același timp o protecție fonică și termică prin calitatea și proprietățile materialului folosit.
Rosturile și deschiderile dintre elementele de construcție le întâlnim în diferite zone ale unei construcții, de exemplu, între elemente prefabricate din beton ale fațadelor, în jurul ferestrelor și ușilor, la îmbinarea între pardoseli și pereți, etc. Etanșările rosturilor trebuie să îndeplinească diferite cerințe care depind de funcția și poziționarea rostului respectiv. În general, scopul etanșeizării rosturilor este de:
- protecție împotriva factorilor de mediu (aer, vânt, apă etc.)
- asigurare a izolaţiei termice şi fonice
Constructorii care respectă normele în vigoare cunosc utilitatea produselor comercializate de noi, fiind din ce în ce mai folosite, ca elemente de etanșare la construcții industriale, precum hale de producție, fabrici, clădiri de birouri, containere, silozuri etc.