Eficientizarea şi reducerea costurilor consumului de energie în clădirile rezidențiale
Clădirile cu consum foarte redus de energie vor deveni obligatorii pentru toate clădirile noi construite începând cu 2020.
Pentru o clădire cel mai mare potenţial de economisire a energiei constă în modernizarea energetică folosind măsuri de reabilitare adecvate.
O clădire pierde căldură la transferul termic prin elementele componente ale construcţiei.
Acoperişul este unul dintre cele mai importante elemente ale unei clădiri.
Eficienţa materialelor de etanşare pe care le oferim contribuie la evitarea pagubelor în construcţii.
De aceea, izolarea tuturor racordurilor straturilor ermetice, lipirea etanşă a suprapunerilor barierelor anti-vapori, lipirea si etanşarea membranelor în jurul hornului cu benzi simplu şi dublu adezive butilice, şnur butilic, utilizarea benzilor expandabile pentru învelitori metalice şi reparaţii la acoperiş, înseamnă nu numai protecţie termică pe timpul iernii, dar împiedică supraîncălzirea pe timpul verii.
Zonele vulnerabile la o clădire cu acoperiş izolat apar în locurile de întâlnire ale componentelor clădirii; adică la îmbinările peretelui, ferestrei, acoperişului şi balconului cât şi la colţurile clădirii. Toate aceste detalii trebuie observate cu atenţie deosebită, altfel, fiecare fisură formează o aşa zisă punte termică unde apar pierderi ridicate de energie.
Executarea etanşă a construcţiei garantează că nu se formează nici un curent nedorit, care ar putea exporta căldura preţioasă înspre afară. Drept dovadă a etanşeităţii unui înveliş al clădirii se foloseşte testul standardizat Blower-Door. Termografia afişează radiația termică care nu poate fi percepută cu ochiul liber. Prin această metodă punțile termice (pierderi de căldură) sunt prezentate vizibil prin culori diferite.
Reducerea apariției punților termice se mai poate face prin utilizarea de materiale termoizolante la îmbinarea dintre două elemente care au rezistenţe termice diferite, evitându-se astfel formarea elementului de condens.
Benzile adezive din cauciuc butilic cu Vlies sunt ideale pentru etanșarea în domeniul rosturilor şi racordărilor, izolarea rosturilor sanitare la trecerile critice ca de ex. metal/baze minerale sau lemn/ baze de metal.
Izolarea cu butil împotriva umidităţii şi a radonului critic din subsol prin lipirea/ izolarea membranelor cramponate cu şnur butilic sau benzi dublu adezive butilice.
Prin aplicarea benzilor de etanşeizare alegeţi de fapt soluţii de cea mai înaltă calitate optimizate în funcţie de tipul şi locul de montare.
Datorită cerinţelor de randament energetic pentru clădiri, termeni cum ar fi izolarea termică, impermeabilitatea aerului și rezistenţa la intemperii au câştigat o importanţă deosebită. Pentru a realiza efectul dorit, sunt necesare soluţii profesionale şi bine gândite din partea tuturor participanţilor implicați în proiect cum ar fi arhitecți, ingineri, antreprenori şi producători de materiale de construcții.